Følg Handala på reisen til Gaza

Motta oppdateringer rett i epostkassen din.
(Vi deler ikke epostadressen med noen andre.)
Freedom Flotilla / Ship to Gaza: Sommeren 2023 la båten "Handala" ut på et solidaritetstokt i Norge og Europa, under mottoet «For Gazas barn», for å informere om de forferdelige forholdene barn lever under på Gazastripen.  Etter hendelsene 7. oktober samme år er dette viktigere enn noensinne. Nå, i 2024, settes kursen mot Gaza. Første etappe går fra Oslo til København. Handala er ventet å ankomme Gaza medio august.

Her kan du følge Handala (Navaren) på kartet


 

Handala i Malaga

Vi hadde en herlig kryssing fra Lisboa til Atlanterhavet gjennom Gibraltarstredet. Da vi nærmet oss Vélez i Málaga, fulgte en lokal fiskebåt oss til havnen. Det var faktisk en positiv overraskelse.

Handala besøker Lisboa, Portugal

Handala hadde en fredelig cruise til Lisboa. Underveis gledet en solnedgang medlemmene av Flotillaen som var om bord på båten. Måneder før forsøkte vi å sende flere e-poster for å reservere et havn i Lisboa, men helt til det siste vi kom til Lisboa, hadde ikke båten vår en havn å legge til. Men da vi passerte 25 de Abril-broen, fikk mannskapet bekreftet at en privat marina hadde plass til oss.

Fra havnebyen A Coruña i Spania (La Coruna)

Handala rapporterer:  – Vi forlot Santander akkompagnert av en liten båt fra lokalsamfunnet som fulgte oss til inngangen til åpent hav. Vi seilte rolig til nærheten av A Coruña, hvor vi ble informert om at kaiplassen i havnen hvor vi skulle legge til, hadde blitt kansellert.

Tøff overfart og varm velkomst i Santander

Vi forlot La Rochelle på fredag ​​ kveld 21. juni  Været var rolig, selv om det ikke varte. Om natten ble ting ganske "rufsete", som kapteinen liker å kalle det, og ved middagstid var de fleste av oss igjen under dekk. Kaptein Aoife, Bob, og Youssef jobbet døgnet rundt for å navigere rundt stormene.

Fra La Rochelle

Handala i La Rochelle

– På vei til La Rochelle ble vi fulgt av den franske marinen som stilte oss en rekke spørsmål før de lot oss fortsette, fortreller deltakerne på Handala.  – De vill ha navn og nasjonalitet på alle ombord, hvor vi skulle, og om vi hadde våpen (!). Dette føyer seg inn i rekka av hindringer og vansker vi har hatt med havneanløpene i Tyskland, Nederland og Frankrike. 

Rapport fra Brest

Direkte rapport fra Handala (kilde: https://freedomflotilla.org): – Da vi kom inn i franske farvann, ble vi møtt av den franske kystvakten. Vi fikk en formell passkontroll til sjøs, en prosedyre som er uvanlig for et privat fartøy, men forventet ombord på Freedom Flotilla-båter.  

Framme i Brest: Hilsen fra fransk fagforening for sjøfolk

Etter en rolig overfart fra Cork, har Handala nådd Brest. Her vil båten bli fram til lørdag. I påvente av Handalas ankomst mottok vi en hjertelig melding fra Syndicat CGT des Marins du Grand Ouest, fagforeningen for sjøfolk fra det vestlige Frankrike. Her skirver de blant annet:

Rapport fra Cork, (Cobh) Irland:

Rapport fra Cork, (Cobh) Irland:

Handala i Irland. Seilasen vår til Cork gikk smertefritt, og været på overfarten fra England var mye bedre enn forventet! Ved ankomst samlet lokale grupper seg på Cobh Promenade og ved Kennedy Pier med palestinske flagg for å ønske båten og mannskapet velkommen.

La omsider til kai i Rotterdam

Etter langvarige forhandlinger med nederlandske havnemyndigheter, la ‘Handala’ endelig til kai i Rotterdam! Freedom Flotilla Coalition hadde organisert et sted å legge til kai med Rotterdam City Marina, men av uoppgitte grunner ble de forhindret fra å legge til kai på det planlagte stedet.

Politiet krevde et slagord tildekka i Bremerhaven

Tysk politi i sivil dukket opp på brygga i Bremerhaven. De påpekte vennlig, men bestemt, at slagordet «From the River to the Sea» som var malt på skroget måtte dekkes til. Dette slagordet er forbudt å bruke i Tyskland, da tyske myndigheter har slått fast at det er anti-semittisk.