Følg Handala på reisen til Gaza

Motta oppdateringer rett i epostkassen din.
(Vi deler ikke epostadressen med noen andre.)Handala besøker Lisboa, Portugal

Handala besøker Lisboa, Portugal

Handala hadde en fredelig cruise til Lisboa. Underveis gledet en solnedgang medlemmene av Flotillaen som var om bord på båten. Måneder før forsøkte vi å sende flere e-poster for å reservere et havn i Lisboa, men helt til det siste vi kom til Lisboa, hadde ikke båten vår en havn å legge til. Men da vi passerte 25 de Abril-broen, fikk mannskapet bekreftet at en privat marina hadde plass til oss.

På grunn av marinaens interne retningslinjer var vi ikke i stand til å ønske folk velkommen foran båten. Den lokale støttegruppen kom til Handala for å ønske oss velkommen.

Handal og Freedom Flortilla ble ønsket velkommen av det portugisiske parlamentet. Fellipe Lopes, FFC-representant, sa: ''Den portugisiske regjeringen nekter å anerkjenne Palestina som en stat. Det er barbarisk. Å anerkjenne Palestina som en stat er grunnlaget og begynnelsen på enhver politisk intervensjon. Samtidig vil medlemmer av den portugisiske regjeringen ikke bruke ordet 'folkemord' fordi dette begrepet ikke er riktig for å oppsummere det som skjer i Gaza. Hvor mange flere palestinere må bli myrdet for at den portugisiske regjeringen skal erkjenne at dette er et folkemord mot det palestinske folket?''.

På bildet er: Marisa Matias (Bloco de Esquerda), Rana, Youssef, Fellipe, Rodrigo Saraiva (Iniciativa Liberal), Matilde Lima (Projecto Ruído), Carlos Almeida (MPPM), António Filipe (Partido Comunista Português), João Paulo Rebelo (partido Socialista), Rui Tavares (Livre) e Jorge Pinto (Livre).

Youssef Sammour, en palestiner fra New Zealand om bord på Handala, sa: ''Blandede følelser etter møtet med 6 av de 9 partiene som representerer parlamentet i Lisboa. Det virker å være en veldig sterk solidaritet med den palestinske saken her i Lisboa. Partiene som var til stede gikk inn for at de vil jobbe for anerkjennelse av Palestina som en stat. Selv om dette er et viktig skritt, må det være mer presserende satt på å presse den israelske regjeringen til å stanse sitt militære bombardement av Gaza, som bare kan beskrives som et folkemord som har vart altfor lenge. Carlos fra det kommunistiske partiet sammen med andre partier viste en veldig sterk forpliktelse til dette, og svarene og samtalene som ble holdt etterpå var svært oppmuntrende. Vi forlater Lisboa med håp om at mer handling vil komme fra Portugal''.

Sammen med hundrevis av mennesker ventet medlemmer av Flotillaen på starten av demonstrasjonen organisert av støttegrupper i Lisboa.

 

Med motstandssanger deltok sivilsamfunnsorganisasjoner i protesten for å vise solidaritet med palestinerne og også Flotillaen.

'Sente no seu coração' (Kjenn det i hjertet ditt) sa Rana Hamida til deltakerne under demonstrasjonen i sentrum av Lisboa mens hun sang 'Sawtuka ya sha'bi', den arabisk versjonen av Bella Ciao. 'Det er åpenbart at lyset vil komme fram etter de mørke tidene vi går gjennom. Så lenge vi står sammen'.''

Youssef Sammour, en palestiner fra New Zealand om bord på Handala, sa: "Blandede følelser etter møtet med 6 av de 9 partiene som representerer parlamentet i Lisboa. Det synes å være en veldig sterk solidaritet med den palestinske saken her i Lisboa. Partiene som var til stede, hevdet at de vil arbeide for anerkjennelse av Palestina som stat. Mens dette er et avgjørende skritt, må det legges mer press på den israelske regjeringen for å få dem til å stanse sin militære bombardering av Gaza, som bare kan beskrives som et folkemord som har vart altfor lenge. Carlos fra kommunistpartiet, sammen med andre partier, viste en veldig sterk forpliktelse til dette, og deres svar og samtaler som ble holdt etterpå, var veldig oppmuntrende. Vi forlater Lisboa med håp om at det vil komme mer handling fra Portugal."
Sammen med hundrevis av mennesker ventet medlemmer av Flotilla på starten av demonstrasjonen organisert av støttegrupper i Lisboa.
Med motstandssanger deltok sivilsamfunnsorganisasjoner på protesten for å vise solidaritet med palestinerne og også Flotilla.
"Sente no seu coração" (Føl det i hjertet) sa Rana Hamida til deltakerne på demonstrasjonen i sentrum av Lisboa mens hun sang "Sawtuka ya sha'bi", den arabiske versjonen av Bella Ciao. "Det er tydelig at lyset vil komme etter de mørke tider vi går gjennom. Så lenge vi holder sammen."
Youssef Sammour, en palestiner fra New Zealand om bord på Handala, sa: "Forestill deg hvordan barna i Gaza må føle seg akkurat nå. Det er varmere der enn det er her i Lisboa. Ingen mat, ingen rent vann, ingen ly. Seks ganger så mange bomber har blitt sluppet over Gaza, sett i vekt, som bomben som ble sluppet over Hiroshima. Gaza er en tredjedel av størrelsen på Hiroshima. To millioner ble fordrevet. "Lederne av den frie verden" har sviktet dem. FN har sviktet dem. ICJ har sviktet dem. Så vi, folket, må handle."


Delegasjonen fra Flotilla besøkte skolen "Sociedade A Voz do Operário". Det var en mulighet til å engasjere seg med barna i Lisboa mens de skrev brev til barna i Gaza.

 


Mats Grorud, en deltaker fra Norge, sier: "Jeg er far til tre - og å se hvordan barna i Gaza - og foreldre - sliter for å overleve, har vært en kontinuerlig prosess med sorg og sorg ... på daglig basis - å se uutholdelige bilder av død ... hver eneste dag de siste ni månedene ... så å komme i dag - til barna i Lisboa - for å se smilene deres, men også bekymrede ansikter .. når de snakker om tegningene sine - og at de ønsker fred og trygghet for barna i Gaza og Palestina ... og at de laget tegninger - som de tenkte at de selv ville like å se - hvis de var i situasjonen til barna i Palestina ... og at de vil sende med Hanthala til Gaza ... det var så rørende å se barna handle, som vi alle burde gjøre."

Aoife Ní Mhurchú, et irsk medlem av Flotilla, sa: "En hjertelig morgen med barna på den 141 år gamle skolen til Arbeiderpartiet, Sociedade A Voz do Operário. Deres empatiske og oppriktige synspunkter og spørsmål om palestinske barn og familier fikk oss til å være nære tårer, om ikke i tårer. Boken deres med kjærlighets- og håpefulle meldinger til barna i Palestina vil være hos Handala til den kan leveres. Fremtiden er trygg med disse medfølende menneskene."


Vi ble invitert til å delta i en åpen samtale med medlemmer av den portugisiske arbeidernes generelle konføderasjon, der medlemmer av Flotilla diskuterte strategier, ideer og former for handlinger til det palestinske folket.
Robert Suberi, en deltaker fra USA, sa: "Hasbara har blitt den offisielle håndboken for vår indoktrinering og den kalkulerte og bevisste skalkeskjul for israelske fordrivelsen av palestinerne. Forklarende det vi desperat ønsket å tro. Den israelske regjeringen provoserer ofte palestinerne for å utløse en reaksjon, i tilfelle Gaza 7. oktober var det en "gave fra himmelen". Fra begynnelsen har israelske regjeringsmedlemmer gjort det klart hva deres hensikter er med en "endelig løsning" i Gaza. Den sadistiske målrettingen av barn, helsetjenestearbeidere, humanitære hjelpearbeidere, journalister, utdanningsinstitusjoner, sykehus og kunstnere er designet for å ødelegge palestinsk eksistens."
Juan Teixera, en deltaker fra Galicia, sa: "Jeg tror at det er svært nødvendig å involvere det brede sivilsamfunnet, som du vet godt, og møtet med landets største fagforening er noe veldig viktig, så møtet i regjeringslinjene var veldig produktivt og nødvendig. Å ta en negativ beslutning, tror jeg det var for protokollært og lite offentliggjort fra din side, og så langt jeg vet, ble det ikke nådd noen konkret handling."

"Bevegelsen for rettighetene til det palestinske folket og fred i Midtøsten" organiserte et møte med organisasjoner i solidaritet med Palestinas sak og palestinere som bor i Lisboa. Det var en uformell, men veldig viktig samtale, der alle delte erfaringer, ideer og behovet for praktiske og støttende handlinger mot den etiske, moralske og humanitære katastrofen som Israel fortsetter å forårsake mot det palestinske folket.

Lina Zdruli, en deltaker fra Albania, sa: "Det er viktig at vi alle tar med oss innsatsen vi gjør for Handala og sammen gjennom byomfattende arrangementer, og omgjør det til politisk handling i våre hjembyer og land. Når jeg kommer tilbake til Montreal, der jeg nå bor, har jeg allerede bedt om et møte med mitt lokale medlem av parlamentet for å diskutere Flotillaens oppdrag spesifikt, samt understreke behovet for en umiddelbar våpenhvile".

Medlemmer av Flotillaen ble invitert til å delta i Pride-paraden. Det var en kraftfull hendelse der flere grupper fra det sivile samfunn deltok for å feire kjærlighet og likestilling, men også for å vise sin støtte til det palestinske folket.

Rana Haminda sa: "Jeg nekter å bli manipulert og avviser disse forsøkene på å bruke min kjønnsidentitet og seksualitet som våpen. Å ikke være enig i hvem jeg er, gjør ingen mindre menneskelig eller mindre fortjent av livet. Jeg vil fortsette å kjempe for retten til frihet og selvbestemmelse - akkurat som jeg ville gjort for noen av dere til enhver tid. Stå opp for palestinske rettigheter, ingen stolthet i folkemord".

Angeles Cabria, et mannskapsmedlem fra Spania, sa: Vi har sett i sosiale medier de groteske bildene av strålende israelske soldater som holder stolthetsflagget i Gaza over det massakrerte området, og viser de motbydelige taktikkene for å transformere vold mot LGBTIQ-personer til våpen med koloniale formål. Kolonialisme er anti-LHBTQ. Israelsk pinkwashing er kolonialistisk, rasistisk og genocidal. Kampen for LHBTQ-rettigheter er kampen for hele verdens likestilling og menneskerettigheter, det er kampen til det palestinske folket.

Norka, et mannskapsmedlem fra Norge, sa: "Frihetsflotillaen og organisasjonene rundt om i verden støtter LHBTQIA+-rettigheter. Vet du hvorfor? Fordi vi ønsker likestilling. Queer-rettigheter handler om likestilling. Feminisme handler om likestilling. Frihet for Palestina handler om likestilling. Likestilling og like rettigheter for alle mennesker. Frihet til å være den vi er, hvor vi er, og frihet til bevegelse".

Da vi dro, kom den lokale støttegruppen til havnen for å ønske en trygg reise og vise sin støtte. Muito obrigado.