De norske passasjerene satt i forhør hele natten

PRESSEMELDING 21.OKTOBER 2012

 

Vi har fått melding om at nordmennene fra Estelle har sittet i forhør i hele natt, og at de er blitt bedt om å undertegne en erklæring der de tilstår å ha tatt seg ulovlig inn i Israel. Det var varslet om at de kunne bli utsatt for dette, og vi setter stor pris på den kommentaren vi fikk da vi i går spurte tidligere statsminister Kåre Willoch om hans syn.
  
Kåre Willoch uttalte da at dette er en situasjon som det internasjonale samfunnet må reagere på. Det er et ledd i en uakseptabel blokade av et område. Det som skjedde sist, da aktivistene ble tatt inn til Israel og måtte signere en erklæring om at de prøvde å ta seg ulovlig inn i Israel, er en oppfordring til løgn.
  
Han sa videre at det blir interessant å se hva som skjer dersom nordmennene på Estelle ikke signerer en slik erklæring. Han understreket at det ikke er snakk om å ta seg ulovlig inn i Israel. Det er snakk om å komme inn i Gaza, noe som burde være fullstendig akseptabelt.
  
Representanter for norsk utenrikstjeneste i Israel stilte opp kl. 0200 i natt der hvor nordmennene fra Estelle satt fengslet, men ble nektet å snakke med dem. Dette er i strid med reglene, og det er selvsagt helt uakseptabelt.
 
Nordmennene skal ellers ha det rimelig bra etter omstendighetene.
 
 
 
For ytterligere kommentarer, kontakt
 
Torstein Dahle
 
Leder Ship to Gaza Norway
 91 58 43 83