ShipToGaza Norway

Oslo 8. desember: Viktig markering av solidaritet

Folk i Gaza oppfordrer oss til å øke trykket på regjeringene for å få dem til å presse Israel til å heve blokaden. Lørdag 8. desember markerte vi at vi tar denne oppfordringen på alvor: Omkring 100 mennesker stilte opp ved Stortinget i vinterkulda – i en flott og verdig manifestasjon av solidaritet med Gazas befolkning. Anders Rogg innledet med sangen «Den som ikke skjønner natta, skjønner ingenting». Deretter var det appeller av Torstein Dahle fra Ship to Gaza, Znadde fra Blitz, og Mohammed Ganam fra Palestinerleiren.

Et utgangspunkt for markeringen var at Israels marine 28. november begynte å angripe Gazas fiskere inne i den sonen som etter Israels løfte skulle være sikker. Våpenhvileavtalen sa at det forbudet som Israel hadde satt mot fiske utenfor 3 nautiske mil fra stranden, skulle lettes noe slik at grensen skulle være ved 6 nautiske mil. Men nå har det vært en rekke angrep. 1. desember ble to fiskebåter angrepet bare 2,5 nautiske mil fra stranden. Motoren ble ødelagt på den ene, og begge båter ble tatt i arrest. 9 fiskere ble arrestert og tatt med til Ashdod. På få dager er 29 fiskere arrestert og 9 båter er beslaglagt. Onsdag 5. desember var det protestdemonstrasjon i Gaza.

Fiskerne forteller hvordan israelske kanonbåter kommer mot fiskebåtene og begynner å skyte. Fiskerne blir tvunget til å ta av seg klærne og må hoppe i vannet i underbuksa og svømme til kanonbåten, der de settes i håndjern og får bind for øynene. Enkelte er blitt slått. De tas inn til avhør i Ashdod eller Erez. De fleste er blitt løslatt samme dag, men en av fiskerne, Amar Bakr, holdes fortsatt i Ashdod.

Blokaden er fortsatt effektiv og hindrer all eksport og mye viktig import. Den ulovlige kollektive avstraffelsen fortsetter. Droner svirrer fortsatt i lufta over Gaza. Siden mye ble ødelagt under den siste bombingen, er den humanitære krisen blitt enda mer skjerpet. Gazas 1,6 millioner innbyggere – mer enn halvparten er barn - har levd som fanger under israelsk beleiring i nesten seks år. Blokaden siden 2007, krigen ved nyttår 2008-2009 og bombingen nå har lagt store deler av Gazas infrastruktur og næringsliv i ruiner. I disse årene er 2.300 palestinere blitt drept, med ytterlige 7.700 skadde. En fjerdedel (27 %) av dødsofrene er kvinner og barn.

Ship to Gaza ville prøve å bryte den ulovlige blokaden med det finsk-registrerte seilskipet Estelle. Men det ble kapret i internasjonalt farvann av pirater fra den israelske marine.

Israel har ikke nådd noen av de målene de sier at de har hatt med blokaden. Den har bare ført til lidelser og hat. Regjeringene i Norge og andre land må nå ta sette hardt press på Israel for å få slutt på denne ulovlige og umenneskelige politikken overfor den innestengte befolkningen i Gaza. 

Vi vil bryte blokaden! Kjøp sjømil!

Bli medlem!

Donasjoner

Donasjonskonto:

1503.18.33598