ShipToGaza Norway

PRESSEMELDING

Ship to Gaza: «We will be back!»

Alle de norske deltakerne i Freedom Flotilla III er nå kommet hjem. Aksjonen skulle sette søkelyset på Israels umenneskelige kvelertak på Gaza, og aktivisere folk i mange land til å kreve av sine lands regjeringer at de slutter å se gjennom fingrene med Israels ulovlige blokade av all eksport og det meste av nødvendig import. Den skulle trekke fram i lyset Israels terrorisering av fiskerne ved marinens daglige angrep på dem, og blokadens konsekvenser for Gazas befolkning. 

Frihetsflåtens aksjon har fått omfattende internasjonal mediedekning, og parallelt har en rekke store medier hatt oppslag om situasjonen for de 1,8 millioner mennesker som er innesperret i Gaza. Den siden av formålet med aksjonen er i stor grad oppnådd. Men dessverre viste Israel på nytt sin manglende respekt for internasjonal rett ved å kapre fiskebåten «Marianne» i internasjonalt farvann ved hjelp av kraftig voldsbruk, dokumentert bl.a. av videoopptak.  Videoopptaket dokumenterte at det var helt feil når den militære ledelsen rapporterte om en rolig og ikke-voldelig overtakelse av båten.

De to nordmennene på fiskebåten «Marianne» var styrmann Herman Reksten og Ammar Al-Hamdan, journalist for Al-Jazeera. Etter å ha blitt fengslet på mandag ble de overført til flyplassen i Tel Aviv og deportert henholdsvis torsdag 2. og onsdag 1. juli. 

Idrettsprofessor Gerd von der Lippe var først på «Marianne», men da «Juliano» ble sabotert (se nedenfor) måtte det gjøres omstokking av passasjerene, slik at «Marianne» overtok flere mediefolk og internasjonale «honoratiores». Da måtte noen gå av, og dessverre ble Gerd en av dem. Hun ble overført til seilbåten «Juliano II», før hun endelig ble plassert på seilbåten «Vittorio», sammen med bl.a. Ann Wright, fredsaktivist med en fortid som oberst i US Army. I alt var det tre seilfartøyer som fulgte etter «Marianne».  Alle de fire båtene i Frihetsflåten hadde kurs for Gaza, men de tre seilfartøyene hadde ordre om å snu dersom «Marianne» ble angrepet. «Vittorio» ankom tilbake til Rhodos tirsdag kveld, og Gerd von der Lippe kom hjem onsdag 1. juli. 

Jan Petter Hammervold, AP-politiker fra Lillehammer, var på Freedom Flotilla Coalitions båt «Juliano». Den ble imidlertid utsatt for sabotasje ved kai på Korfu, ved at begge propellakslene ble bøyd av dykkere. På vei ut for å hente passasjerer til Frihetsflåten begynte den derfor å riste voldsomt, noe som i sin tur førte til andre skader på båten. Takket være dyktig innsats av det norske og svenske mannskapet lyktes det å få båten tilbake til kai, men den var ikke brukbar for innsats i Frihetsflåten.

Dror Feiler, den israelsk-svenske musikeren og komponisten som var FFCs leder om bord på «Marianne», avsluttet sin appell etter kapringen med ordene «We will be back!». Den konklusjonen vil Ship to Gaza Norway gjøre sitt beste for å følge opp.

 

Støtt arbeidet til Ship to Gaza

Klikk her for å kjøpe «Gazas barn» av Jan P. Hammervold.


En bursdagsgave med mening. Støtt oss økonomisk ved å starte innsamlignsaksjon gjennom SPLEIS.
Klikk her for å starte en innsamlingsaksjon gjennom SPLEIS.

Bli medlem!

Donasjoner

Vipps: 509880 (trykk kjøp og betal)

Konto: 1503.18.33598