ShipToGaza Norway

Ett år siden kapringen av Kårstein/Al Awda

29. juli var det ett år siden kapringen av den norske båten Kårstein/Al Awda.

Da ble store deler av den israelske marine satt inn i et brutalt angrep mot den gamle fiskebåten, som tøffet langsomt og fredelig i retning mot Gaza med 22 internasjonale fredsaktivister om bord. Ekspedisjonen hadde gjennom besøk i en rekke europeiske havner satt søkelys på Gaza, og reisen og selve kapringen fikk også betydelig oppmerksomhet i internasjonale medier.

 Under oppfølgingen i Norge har vi prøvd å få presset Utenriksdepartementet ut på banen, med ganske magert resultat. Israel stjal 114 kartonger med medisinsk utstyr som var hardt tiltrengt i Gaza. Israel hevder at de har viderelevert alt til Gaza, men ingen har sett det der. Vi har på ulike måter prøvd å presse på, men hittil uten resultat. Kapringen av båten og plyndringen av folkene om bord har også vært fulgt opp i Israel, men vi kommer ikke til å bruke mye penger og krefter på å føre håpløse rettssaker der. Vår oppgave er først og fremst å rette søkelyset mot hvordan Israel holder to millioner palestinere i et brutalt kvelertak i Gaza, og prøve å få gjort noe med det.

Fiskerne i Gaza er ofre for kollektiv avstraffelse, som er forbudt i den militære folkeretten og helt klart en krigsforbrytelse. Norge anerkjenner sjøblokaden som nå først og fremst brukes til å lage helvete for fiskerne. Anerkjennelsen av sjøblokaden var også den formelle bakgrunnen for at norsk UD -i motsetning til svensk UD – ikke protesterte mot kapringen av båtene i Freedom Flotilla 2018. Arbeidet for å få kjent blokaden som folkerettsstridig er en hovedsak for oss, og vi går i disse dager ut med nytt materiale som viser at Norges posisjon er helt uten folkerettslig dekning. Å få slått tilbake sjøblokaden har helt siden 2010 vært en hovedsak for Freedom Flotilla Coalition.

 

Støtt arbeidet til Ship to Gaza

Støtt arbeidet vårt ved å kjøpe gaver fra oss
Klikk her for å kjøpe en gave med mening.

 

En bursdagsgave med mening. Støtt oss økonomisk ved å starte innsamlignsaksjon gjennom SPLEIS.
Klikk her for å starte en innsamlingsaksjon gjennom SPLEIS.

Bli medlem!

Donasjoner

Vipps: 509880 (trykk kjøp og betal)

Konto: 1503.18.33598