Følg Handala på reisen til Gaza

Motta oppdateringer rett i epostkassen din.
(Vi deler ikke epostadressen med noen andre.)PRESSEMELDING FRA FFC

Freedom Flotilla III seiler for å åpne Gaza havn

Mer enn 3 båter, med mer enn 50 mennesker om bord fra omkring 20 land er klare til å seile ut for å nå Gaza havn og oppfordrer det internasjonale samfunn til å åpne den.

Årets aksjon, arrangert av Freedom Flotilla Coalition, mot blokaden og beleiringen av Gaza, er i ferd med å seile for å rette søkelyset mot at 1,8 millioner palestinere, som lever i verdens største friluftsfengsel, er fratatt sine rettigheter.

Den israelske regjeringen hevder at "uautoriserte" båter ulovlig forsøker å ta seg inn i israelsk territorialfarvann». Det finnes ingen "uautoriserte" båter, bare en ulovlig og umenneskelig blokade, som Freedom Flotilla III nå utfordrer. Vi har ikke noe behov eller ønske om å gå inn i israelsk territorialfarvann. Den israelske marinens angrep og kapring av båtene i de tidligere flotiljene har alle skjedd i internasjonalt farvann, og båtene har hatt kurs for Gaza, ikke for Israel.

Freedom Flotilla er invitert til Gaza av palestinere gjennom ulike humanitære hjelpeorganisasjoner som arbeider med å bistå de tusener av mennesker som er skadet, hjemløse, arbeidsløse og fordrevne etter Israels militære operasjoner i Gaza det siste året. Blant våre passasjerer har vi dr. Basel Ghatta, medlem av Israels nasjonalforsamling Knesset. Han har i et åpent brev oppfordret statsminister Netanyahu om å la vår konvoi nå fram til havnen i Gaza.

Den israelske høyresiden er nå i ferd med å straffe Ghattas for at han deltar i en lovlig politisk aksjon sammen med folk fra hele verden. Israels viseutenriksminister, Hotovely, har oppfordret til internasjonal diplomatisk aksjon mot Freedom Flotilla III. Israel engasjerer jurister omkring i verden for å gå til rettslige skritt mot vår aksjon, akkurat som det ble gjort i 2011. Vi synes det er trist at ”Midtøstens eneste demokrati” mener dette er den beste veien å gå, istedenfor for å ta tak i okkupasjonens virkelige problemer, blokaden og delingen av Palestina, i tillegg til den åpenlyst rettslige diskrimineringen av palestinere og israelske arabere.

Vi lar oss ikke skremme. Vår hensikt er ikke å agere mot Israel, men å agere mot okkupasjonen. Vår aksjon hadde ikke vært nødvendig om verdens regjeringer og internasjonale organer som EU og FN hadde holdt den israelske regjeringen ansvarlig for krigsforbrytelser og kollektiv straff av 1,8 millioner palestinere på Gazastripen. Vi ønsker velkommen stemmer fra Israel som påpeker offentlig at vår aksjon er rettet mot blokaden og ikke på noen måte truer Israels sikkerhet.  

Det internasjonale samfunnet burde slutte å snu ryggen til blokaden og okkupasjonen og ta direkte skritt for å sørge for at Gaza havn åpnes, den eneste havnen Palestina har mot verden utenfor.