Følg Handala på reisen til Gaza

Motta oppdateringer rett i epostkassen din.
(Vi deler ikke epostadressen med noen andre.)PRESSEMELDING: FF3 klar til siste fase mot Gaza

Den internasjonale koalisjonen, Freedom Flotilla (FFC), er nå godt i gang med sin tredje aksjon (FF3). Målet for den ikke-voldelige aksjonen er å bryte den ulovlige blokaden av Gaza og å sette fokus på de folkerettsbruddene som 1,8 millioner mennesker i Gaza er offer for.


Ship to Gazas fiskebåt «Marianne» er nå sørøst for Kreta, på vei til å forene seg med minst to andre båter i FF3 for å seile til Gaza. «Marianne» startet sin ferd fra Göteborg 10. mai, og underveis har båten besøkt en rekke europeiske havner, for å inspirere folk i mange land til engasjement mot den umenneskelige og ulovlige blokaden. Den norske idrettsprofessoren Gerd von der Lippe og styrmann Herman Reksten, gikk begge om bord i «Marianne» på Sicilia for å være med på ferden mot Gaza.

Om bord på båtene som skal seile i konvoi til Gaza, er det mer enn 50 mennesker fra 20 land. Som ved de tidligere aksjonene av samme type har også denne skapt betydelig internasjonal oppmerksomhet. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har rykket voldsomt ut mot aksjonen. I en tale mandag karakteriserte han støtte til Freedom Flotilla III som «voldtekt på sannheten».

Israel pleier regelmessig å beskylde disse aksjonene for å dreie seg om våpensmugling og terrorisme, noe som står i skjærende kontrast til virkeligheten. Alle deltakerne har skrevet under på den ikkevolds-erklæringen som Freedom Flotilla Coalition har utarbeidet. På ferden fra Sicilia har mannskap og passasjerer på «Marianne» gjennomgått trening på ikke-voldsmotstand. Båten har en symbolsk last av solcellepaneler og medisinsk utstyr, men det aller viktigste er båten selv, som skal gis som gave til Gazas fiskere. Siden våpenhvileavtalen ble inngått 26. august har israelsk marine gått til angrep mot fiskerne i Gaza langt over hundre ganger. En rekke fiskere er blitt såret i slike angrep, noen drept, mange fiskebåter er blitt konfiskert og noen senket. Israels vedvarende terrorisering av fiskerne har på det nærmeste ødelagt denne viktige næringen i Gaza.

Flere talsmenn for den israelske regjeringen har sagt at Israel vil gjøre sitt ytterste for å hindre at Freedom Flotilla III skal kunne samles som planlagt i det østre Middelhavet, og det gjøres en omfattende diplomatisk innsats for å hindre båtene i å komme fram til samlingspunktet. 

En av passasjerene er dr. Basel Ghattas, som sitter i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. Han har skrevet et åpent brev til statsminister Netanyahu og forsvarsminister Ya’alon om at det ikke er noen grunn til å hindre konvoien i å nå inn til Gaza. «Jeg vil være om bord sammen med en rekke parlamentsmedlemmer og offentlige personer fra hele verden», skriver han i brevet.  Viseutenriksminister Tzipi Hotovely har beskyldt ham for å «bruke sin parlamentariske immunitet til å løpe fiendens ærend». Det er startet en aksjon i Knesset for å frata ham hans parlamentariske immunitet.