ShipToGaza Norway

De to nordmennene på «Marianne» fortsatt fengslet i Israel

PRESSEMELDING: Ship to Gazas fiskebåt «Marianne» ble i natt ført inn til Ashdod i Israel av israelske marinesoldater. Natt til mandag tiltvang de seg med makt kontroll over båten i internasjonalt farvann midt i den internasjonale skipsleden. Mannskap og passasjerer motsatte seg kapringen uten noen bruk av vold. Likevel ble minst en av mannskapet utsatt for bruk av elektrosjokkpistoler.

Et medlem av Knesset med parlamentarisk immunitet ble straks satt fri ved ankomst til Ashdod. Tunisias ex-president Moncet Marzouki ble meget korrekt behandlet, og han landet for kort tid siden i Paris. De fleste andre ble ført til Givon Prison i Ramleh, der de nå sitter fengslet.

Ifølge flere kilder er de to nordmennene Herman Reksten og Amman Al-Hamdan etter omstendighetene i god form, men de har fått lite søvn og er svært slitne. De er sammen med svenskene fra «Marianne». Israelske myndigheter vil at de skal skrive under på en erklæring før de kan sendes hjem. Det nekter de å gjøre, fordi innholdet i erklæringen visstnok er at de skal bekrefte at de har prøvd å ta seg ulovlig inn i Israel. Dette  er jo i strid med fakta, siden deres mål var den palestinske havnebyen Gaza. Det samme skjedde i 2012 med deltakerne i Estelle-ekspedisjonen. Vår israelske advokat fant da fram til en akseptabel formulering, og hun arbeider med det samme nå.

 

Israelske myndigheters strategi er tydeligvis å gjøre sitt ytterste for å minimere den internasjonale medieomtalen. Båten ble denne gang kapret i mørket, og «Marianne» lå i flere timer stille utenfor Ashdod slik at den kunne ankomme mest mulig ubemerket i mørket.

 

Den tredje norske deltakeren i Freedom Flotilla III er Gerd von der Lippe om bord i seilbåten Vittorio, som sammen med de to andre seilfartøyene vendte om for å seile tilbake til Hellas etter at «Marianne» ble angrepet. Dersom «Marianne» ikke hadde blitt angrepet, hadde også de fortsatt, men i tråd med Freedom Flotillas strategi denne gang er de nå ventet til gresk farvann ganske snart.

 

For ytterligere informasjon, kontakt

Torstein Dahle

Leder Ship to Gaza Norway

91 58 43 83

Støtt arbeidet til Ship to Gaza

Klikk her for å kjøpe «Gazas barn» av Jan P. Hammervold.


En bursdagsgave med mening. Støtt oss økonomisk ved å starte innsamlignsaksjon gjennom SPLEIS.
Klikk her for å starte en innsamlingsaksjon gjennom SPLEIS.

Bli medlem!

Donasjoner

Vipps: 509880 (trykk kjøp og betal)

Konto: 1503.18.33598