ShipToGaza Norway

Melding fra Ship to Gaza Norway

Ship to Gazas lille 70 fots tråler «Marianne» er nå 280 nautiske mil unna Gaza med en uvanlig last: I tillegg til solcellepaneler og medisinsk utstyr har ikke mindre enn 12 passasjerer trengt seg sammen om bord, samt et mannskap på seks.

Og hvilken passasjerliste: Tunisias president 2011-2014 Moncef Marzouki, sentral person i «den arabiske våren» og framtredende menneskerettsforkjemper, ex-indianerhøvding og urfolksforkjemper professor Robert Lovelace fra Canada, Basel Ghattas, medlem av Israels nasjonalforsamling Knesset, den svenske forfatteren og journalisten Kajsa Ekis Ekman, medlem av Europaparlamentet Ana Miranda Paz fra Spania, pluss seks journalister fra israelske Channel 2, Al Jazeera, Russia Today og New Zealands Maori TV. Og i spissen for det hele: Israelsk-svenske Dror Feiler, komponist, musiker og fredsaktivist, og krumtapp i flere svenske og internasjonale jødiske solidaritetsorganisasjoner. Han er Freedom Flotilla Coalitions representant om bord, og talsperson for svenske Ship to Gaza.

Det er to nordmenn om bord. Den ene er Herman Reksten, styrmann med erfaring fra Estelle-ekspedisjonen i 2012, der han var med fra Kristiansand og helt fram til båten ble kapret i internasjonalt farvann utenfor Egypt av israelsk marine og ført til Israel. Etter noen dager i fengsel, anklaget for å prøvd «å ta seg ulovlig inn i Israel» (!), ble han sendt hjem til Norge. Den andre er Amman Al-Hamdan, Al Jazeera-journalist fra Oslo med palestinsk bakgrunn.

Dessverre er ikke idrettsprofessor og nestleder i Ship to Gaza Norway Gerd von der Lippe lenger på «Marianne». Hun er på en av de tre store seilfartøyene som følger «Marianne». Årsaken til at hun er der, er at det måtte gjøres omplassering av passasjerer da en av Frihetsflåtens båter ble satt ut av spill på grunn av skader som med stor sannsynlighet skyldes sabotasje. Dermed måtte flere av journalistene over på «Marianne», og Gerd var med og gjorde plass for dem.

Gerd von der Lippe, Nestleder i Ship to Gaza Norway

Det som med stor sikkerhet var sabotasje, rammet den fjerde nordmannen i årets Frihetsflåte: Jan Petter Hammervold, AP-politiker og styremedlem i Ship to Gaza Norway. Sammen med flere svenske Ship to Gaza-aktivister gjorde han en kjempejobb for å klargjøre FFCs båt «Juliano», som har ligget i Hellas etter  FFC II i 2011. Helt på tampen, da jobben var gjort og båten gikk fra kai for å gå ut til de punktene der passasjerer skulle tas om bord, viste det seg at dykkere hadde bøyd begge propellakslene slik at de løsnet fra sine fester etter en times gange. Festeboltene for akslingene ble revet ut gjennom skroget og båten begynte å ta inn vann. Det var kritiske minutter mens hullene ble plugget innenfra. Jan Petter og de to svenskene om bord klarte med et nødskrik å holde båten flytende, og den måtte slepes inn til land. Båten karakteriseres nå som vrak. Måten sabotasjen var gjort på, var omtrent identisk med sabotasjen mot denne båten i Pireus i 2011. Men da ble det oppdaget så fort at det ikke ble gjort like stor skade. Aksjonen er dessverre ødelagt for Jan Petters del, og han er nå kommet tilbake til Lillehammer.

Jan Petter Hammervold, AP-politiker og styremedlem i Ship to Gaza Norway

Men Freedom Flotilla III lar seg altså ikke stoppe! Med «Marianne» i spissen er ankomst til Gaza ventet på mandag. Israels statsminister Netanyahu har kommet med voldsomme angrep på Frihetsflåten, med uttrykk som «voldtekt på sannheten».

Flere talsmenn for den israelske regjeringen har sagt at Israel vil gjøre sitt ytterste for å hindre at båtene våre skulle kunne samles til en ny Freedom Flotilla. Det har vært en omfattende diplomatisk innsats for å hindre båtene i å komme ut.

I løpet av de neste par dagene vil vi se hvordan det går med den fredelige, ikke-voldsbaserte solidaritetskonvoien. Kanskje klarer vi å nå vårt mål: Å gi «Marianne» i gave til Gazas fiskere, som i årevis har lidd voldsomt under daglige angrep og trakassering fra israelske marinefartøyer tett inntil Gazas strender. Og hvis Israel gjennomfører sine voldsomme trusler og kaprer båtene våre også denne gang, så skal vi komme tilbake og utfordre blokaden igjen og igjen. Den store internasjonale oppmerlksomheten og den israelske statsledelsens voldsomme reaksjoner bekrefter at dette er en meget effektiv form for aktiv solidaritet fra mennesker fra mange land med de innesperrede 1,8 millioner menneskene i Gaza.    

Støtt arbeidet til Ship to Gaza

Klikk her for å kjøpe «Gazas barn» av Jan P. Hammervold.


En bursdagsgave med mening. Støtt oss økonomisk ved å starte innsamlignsaksjon gjennom SPLEIS.
Klikk her for å starte en innsamlingsaksjon gjennom SPLEIS.

Bli medlem!

Donasjoner

Vipps: 509880 (trykk kjøp og betal)

Konto: 1503.18.33598