ShipToGaza Norway

"Hvor går du, Israel?"

tekst: Gerd von der Lippe (nestleder i Ship to Gaza Norway)

I Gaza intet nytt. Ingen bomber faller ned. Bare elendighet, som vanlig. Mine venner på Gaza frykter og venter en ny krig. Ifølge, Barak Ravid i den israelske avisen Haaretz, kan vi takke Benjamin Netanyhau for at han slapp katta ut av sekken. I et intervju med NRG webside  (Norton Registration Entires) skal statsministeren ha sagt følgende: «Jeg tror at enhver som beveger seg mot å opprette en palestinsk stat og evakuering av områder serverer territorier til radikale islamistiske angrep mot Israel.» Det skal ha vært et avgjørende grep for hans valgseier.

Skal vi tro den israelske journalisten Gideon Levy i Haaretz, kjenner folk i Israel til de stadige bombingene av og ødeleggelsene i Gaza, hvis de ønsker å vite. De har imidlertid annet å tenke på. Ingen kommer til å redde Gaza. De er tause, mens de kan se ned i det svarte hullet - både statsansatte, jurister, poeter, forfattere, akademikere, journalister.

Det vekker hos meg minner og fortellinger om alle som ikke ville høre om gassing av jøder i nazistenes fangeleire og folk som ikke orket å vite om Stalins drap på opposisjonelle i Sovjet. Hva bidrar til at et folk med en lidelsesfull historie ikke ser ut til å bry seg om hva som skjer med sine naboer i Gaza?

Hamas styrer Gaza. De er islamister, demonisert, ansvarlig for Quassam raketter inn i Israel og kalt terrorister. Det er alltid de som starter uhyggen og aldri Israel. Hvis vi igjen skal tro på tekster fra Levy, blir enhver postmann i den palestinske tjenesten, enhver politimann, ethvert parliamentsmedlem og kanskje også enhver doktor som arbeider den ikke-sivile administrasjonen til Hamas sett på som en aktivist i organisasjonen. Derfor bør de drepes før de dreper folk i Israel.  

Med slike holdninger er det bare bra at de kidnapper halvparten av Hamas sine representanter i parliamentet og putter flest mulig i fengsel.  De får som fortjent. Det blir nesten helt naturlig å okkuperer Gaza, bryte menneskerettigheter og ødelegger fiskeres, bønders og næringsdrivendes jobber.

For Israels tanker om rett til forsvar har en klangbunn i folket. Det dreier seg om forsvar- må vite, ikke om Davids kamp mot Goliat. At Hamas vant et demokratisk valg, som også Israel ønsket, teller ikke. De må bare komme «teroristene» i forkjøpet.  Israel gjorde lurt i å okkupere Gaza fra utsiden over luft, land, hav og økonomi etter 2005 og ikke innenfra. Det virker mindre avskrekkende slik.

Hva bidrar til at et folk med en lidelsesfull historie ikke ser ut til å bry seg om hva som skjer med sine naboer i Gaza?

Det som skjer i Gaza er ingen naturkatastrofe, intet jordskjelv eller flodbølge, men menneskeskapt. Ethvert tidspunkt for Israel passer godt for en krig ifølge Levy. Da er det bra at USA gir landet `karte blanche` uansett, slik at Israel slipper å ta hensyn til internasjonale kritiske røster, som øker etter hver krig i Gaza. Ord og FN resolusjoner er jo bare myk makt og ikke noe å ta alvorlig. Hvorfor gå i seriøse forhandlinger med Abbas, som er så svak og i alle fall ikke med Hamas, som var så sterk før siste krig i 2014?

At de må gå i dialog med Hamas indirekte via Egypt, er bare et realpolitisk prosjekt uten problemer. For Egypt og Israel ser ut til å ha felles mål om Hamas og Gaza. Det enste håpet som Levy ser er en holdningsendring blant folk i Israel: Da må det gå opp for dem at de - Goliat - er ansvarlig for okkupasjon, utsletting av boliger, drap på barn og andre sivile, mens de sender treffsikre bomber i sine kontinuerlige kriger i Gaza.

 

Les artikkelen i Dagbladet HER

Støtt arbeidet til Ship to Gaza

Klikk her for å kjøpe «Fiskerne i Gaza» av Jan P. Hammervold.


En bursdagsgave med mening. Støtt oss økonomisk ved å starte innsamlignsaksjon gjennom SPLEIS.
Klikk her for å starte en innsamlingsaksjon gjennom SPLEIS.

Bli medlem!

Donasjoner

Vipps: 509880 (trykk kjøp og betal)

Konto: 1503.18.33598