Pressemelding - ett år siden Israels angrep på fredsflåten

31.mai er det ett år siden Israels brutale angrep på flåte til Gaza.

Blokaden av Gaza må heves nå!

Over 1500 aktivister, deriblant 20 norske, er ventet å ta del i flåten "Freedom Flotilla II"som går i slutten av juni. Målet er å heve den folkerettsstridige blokaden av Gaza-stripen - ett år etter en dødelig israelsk raid på en liknende flåte som drepte ni og såret over 50 personer.

 –Vi kan ikke bare se på at en hel befolkning lever under forhold som vi aldri ville ha akseptert, sier Georg Morland, leder for Ship to Gaza Norway (STGN). –Vi hører at politikerne mener at flåten er en provokasjon. Men det er Israel som provoserer ved holde oppe en blokade som er i strid med folkeretten. Da må vi som sivilbefolkning reagere.

STGN ser med glede på at Egypt har åpnet grensene mot Gaza. –Dette er likevel ikke godt nok, sier Morland. –Grensene åpnes for alle reisende, og visumkravet for palestinerne oppheves, men ikke for menn mellom 18 og 40 år. Likeledes opprettholdes restriksjonene på vareleveranser; og forbudet mot eksport er nesten total. Og fortsatt kontrollerer Israel Gazastripens luftrom, territorielle vannforsyninger og adgang til havner.

STGN reagerer derfor på at vår egen norske regjering ved utenriksministeren sier at det er ikke nødvendig å sende en konvoi til Gaza fordi det eksisterer ingen humanitær krise. -Vi oppfordrer i stedet alle regjeringer, FN og internasjonale organisasjoner til å støtte vår aksjon og kreve at Israel avstår for å angripe våre skip, sier Georg Morland. – Vi ønsker derfor FNs generalsekretær Ban Ki-Moons bekymringer velkommen over en mulig voldsbruk mot en sivil flåte. Koalisjonen bak flåten bygger på ikke-voldelig motstand. Vi er over 1500 menneskerettighetsforkjempere som med fredelige midler nekter å holde oss tause så lenge Israel fortsetter å misbruke det palestinske folket, og vi nekter å la Israels vold avskrekke oss. Blokaden av Gaza må nå heves en gang for alle. Om ikke dette skjer, vil vi komme igjen... og igjen!

Kontaktperson:

Georg Morland, leder av Ship to Gaza Norway

Mobil 415 76 790